Szaktanácsadás

Csaphornyos parketta lerakási útmutató

Azért, hogy évek múltán is a csaphornyos parketta eredeti szépségében gyönyörködhessen, lerakása során néhány alapvető szabályt be kell tartani. Ebben kívánunk most a segítségére lenni.

Tárolás

A csaphornyos fa parketta természetes fa alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait. A parketta nedvességtartalma egy teljesen száraz lakószoba – a benne lakók egészségéhez is szükséges – klimatikus viszonyaihoz van beállítva, ezért felhívjuk a Kedves Vásárló figyelmét, hogy a parketta csak ellenőrzött, megfelelően száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a parkettát olyan helyiségben tároljuk, amelynek klímája /hőmérséklet és páratartalom/ azonos a lerakni kívánt helyiség majdani, lakott körülmények közötti klímájával. Tartsa a szobát, a parkettát és a ragasztót a kivitelezés előtt legalább 48 órán keresztül, a lerakás után pedig már véglegesen, optimális szobahőmérsékleten. /kb. 20 fok C és 45-55% páratartalom/.

 

Követelmények az aljzattal szemben

A burkolási munka megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy az aljzat száraz, szilárd, sík, repedésmentes és sima legyen. Az utolsó vizes munka után /aljzatbeton, vakolás/ a megfelelő technológiai időt ki kell várni. El kell távolítani a viasz, olaj, festék, ragasztómaradékokat, és más szennyeződéseket. A 2m-en +-2mm-t meghaladó aljzat egyenetlenséget aljzatkiegyenlítővel kell egyenletessé tenni. Az aljzatkiegyenlítő kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, mert sok vizet vihetünk be vele az aljzatba, mivel a gyártók többnyire hidegburkolatok alá fejlesztették ki őket, ahol a nedvességtartalom szerepe nem jelentős, viszont a parkettánál meghatározó jelentőségű. Fontos, hogy olyan aljzatkiegyenlítőt válasszunk, melyet a gyártó kifejezetten parketta alá ajánl. Ha nincs a csomagoláson feltüntetve, hogy alkalmas parketta alá, akkor a kiegyenlítő anyag hideg burkoláshoz készült, amit csak igen hosszú száradási idő után lehet burkolni parkettával. A parketta csak teljesen száraz – 2% alatti nedvességtartalmú – aljzatra /lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra/ fektethető. Az aljzat nedvességét a kivitelezés előtt ellenőrizni kell, melyet tanácsos szakemberrel elvégeztetni.

A fektetés megkezdése előtt az aljzatot le kell alapozni

Ezzel biztosítjuk a ragasztó anyag és az aljzat közötti jó minőségű tapadást. Az alapozó a ragasztó felhígított változata, amely be tud hatolni az aljzat pórusaiba. A parketta fektetése a faltól, illetve minden beépített tárgytól körülbelül 10-15 mm-re kezdődjön, ezt célszerű ékeléssel biztosítani. Ragasztóanyagként oldószeres, poliuretán vagy olyan vízbázisú ragasztót ajánlunk, amely a vizet kémiailag megköti. A ragasztóanyag szükséglet a parketta méretétől és az aljzat minőségétől függően 800-1200 g/m2. A lerakást mindig horonnyal a fal felé kezdjük úgy, hogy a fektetési irány lehetőleg a beeső fény fő irányát kövesse.

Ragasztás

A ragasztóanyagot a fektetendő teljes felületen, a ragasztóanyag gyártó cég által javasolt fogas lappal, vékony rétegben, egyenletesen vigyük fel az aljzatra, majd a parkettát csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy az összefüggő, zárt felületet alkosson. Az elhelyezett elemeket nem túl erősen, ütőfával megütögetjük, hogy az jól feküdjön a ragasztó-anyagban. Melegvíz, vagy gőzvezetékeknél feltétlenül tartsuk be az előírt 10-15 mm-es fektetési távolságot! A leragasztás után a padlót, az előírt ideig – 1-3 napig – hagyjuk pihenni, amíg a ragasztó megköt, és a parketta igazodik a szoba mikroklímájához.

A leragasztott csaphornyos parkettát a durva csiszolás után és a finom csiszolás előtt megfelelő parketta-hézagtömítő anyaggal kell spatulázni. Ez befolyik az elemek közötti esetleges résekbe, és egyaránt vezet tartóssághoz és minőségjavuláshoz. Ezt követően a csaphornyos parkettát egyre finomabb csiszolóvászonnal átcsiszoljuk addig, amíg egy teljesen sík és sima felületet nem kapunk. Csiszolás után elengedhetetlen a teljes portalanítás.

Lakkozás

A lakkozás csak teljesen sík, sima és pormentes felületen lesz tökéletes. A kész felületre először a lakk gyártója által javasolt alapozót hordjuk fel, majd azt színtelen kopásálló lakkal két-három rétegben lakkozzuk le. Az utolsó lakkréteg felhordása előtt elvégzett igen finom (150-es vagy 180-as szemcséjű csiszolópapírral) csiszolással növelhető a felület simasága. Figyelem! Célszerű lakkozási próbát elvégezni néhány darab parkettán. Például az alapozók általában a parketta lakkozás utáni elsötétedését gátolják. Sötét parketta esetén /pl.: gőzölt akác/ viszont eltérő kivilágosodást okozhat az alapozó, ezért a sötét fáknál általában nem célszerű alapozni.